Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> az atomenergiamentes Magyarországért

 


 A PETÍCIÓ ITT ÍRHATÓ ALÁ: http://www.elolanc.hu/index.php/atomenergia/alairoiv
Élőláncreakció! Nyomtatás E-mail
2014. február 08. szombat, 12:48

Közlemény

 

Az Élőlánc Magyarországért tiltakozik a Paksi Atomerőmű bővítésére irányuló kormányzati eljárás és a most megszületett törvény ellen. A döntések a nyilvánosság megkerülésével, az érdemi szakmai párbeszéd kizárásával, az alaptörvényben foglalt fenntarthatóság semmibe vételével születtek meg.  A párt tiltakozásul telefonos és internetes mozgalmat indít, hogy felhívja mindenki figyelmét a döntés hosszú távú következményeire, és megpróbálja kikényszeríteni az alkotmányban foglaltak betartását, és egy demokratikus eljárás lefolytatását. Ezért nyomatékosan kérjük, hogy a köztársasági elnök tagadja meg a bővítést elfogadó törvény aláírását!

 

Élőlánc Magyarországért elnöksége

 

Ha egyetért velünk, kérjük küldje el ismerőseinek az alábbi sms-t.


Az sms-szöveg:

ÉlőláncReakció

A paksi atomerőmű bővítése árából valamennyi magyar otthon tetejére napelem kerülhetne, mely képes fedezni a család áramszükségletét. Nem függenénk többé sem az oroszoktól, sem az áramszolgáltatótól! A németeknek sikerült, nekünk is sikerülhet! A köztársasági elnök tagadja meg a bővítést elfogadó törvény aláírását! Küldje el az üzenetet minél több címre!

Élőlánc Magyarországért 2014

 

http://www.elolanc.hu/images/stories/energia/paks3.jpg

 
Még nem késő! Mondjunk nemet Paksra és a szénre! Nyomtatás E-mail
2014. január 25. szombat, 21:08

Megismételjük megjelenítését a 2013. december 7-én tett nyilatkozatunknak!

 

A magyar választópolgárok nem adtak felhatalmazást Paks bővítésére, sem a tisztaszén-technológia bevezetésére.
A kormány tárgyalásokat folytat az oroszokkal Paks bővítéséről és a japánokkal a tisztaszén-technológia bevezetéséről.
A közvéleménynek joga van tudni mindkét terv valamennyi részletéről.
A paksi bővítést 3-6000 mrd forintra becsülik. Mire elkészül, a legdrágábban termelő erőmű lesz, soha nem garantálható biztonsággal. A valaha olcsó atomenergia árát a Fukusima után bevezetett biztonsági intézkedések és a kimerülő uránkészletek emelik az égbe, míg a zöldáram Paks 2024-re tervezett átadására jóval olcsóbb lesz az atomáramnál.
A megvalósításhoz az országnak nincs tőkéje, a hitelből épített erőmű árát árammal törleszthetjük. Ez akár fél évszázados függőséget jelent az oroszoktól. Ezt a forgatókönyvet már ismerjük, a Fidesz által is ellenzett Bős-Nagymarosi vízlépcső példáján. Egyszer elég volt belőle, köszönjük, nem kérjük.
A környezetbarátnak hazudott tisztaszén-technológia, a föld alatt begyújtott szénrétegek felmérhetetlen veszélyt jelentenek a felszín alatti vízkészletekre, a környezetre. Az elgázosított szén eltüzelésével szembemegyünk a globális klímaváltozás fékezésére tett vállalásainkkal, ezzel unokáink jövőjét fenyegetjük.
A Paksra elköltendő ezermilliárdokból nem tíz év, hanem jóval rövidebb idő alatt egy olyan megújuló energiamix és egy több lábon álló, közösségi tulajdonban működtetendő energiarendszer hozható létre, ami elérhetővé teszi az ország energiaönállóságát.

Nemet mondunk az atomenergiára, nemet mondunk a szénre, igent a megújulókra.
Igent mondunk gyermekeink, unokáink jövőjére!

Budapest, 2013. december 7.

Az Élőlánc Magyarországért elnöksége

 
"Ideje abbahagyni" – írta a korábbi vezérigazgató Paksról Nyomtatás E-mail
2011. október 10. hétfő, 20:17

A Paksi Atomerőmű korábbi vezetője kiborította korábbi munkatársait, mert a nyugalmazott mérnök leírta: Magyarországon be kell fejezni a nukleáris energiatermelést. A szakmán belülről ilyet nálunk még nem fogalmaztak meg. Szabó M. István cikke a HVG-ben.

 
Energiapolitika a 2010-es vitairatunkban Nyomtatás E-mail
2011. március 18. péntek, 19:04

Hazánknak jelenleg nincs energiapolitikai jövőképe, pedig az éghajlatváltozás és az erőforrásválság elkerülhetetlenné teszi a gyökeres fordulatot. Messze elmaradunk Európa energiahatékonysági átlagától, miközben az eu a következő évtizedre 20%-os energia-megtakarítást tűzött ki célul. A szükséges hatékonysági beruházások sokkal gyorsabban megtérülnének, mint a kapacitások növelése. A megújuló források - átfogó energiapotenciál-felmérés alapján történő - rendszerbe állítása feleslegessé tenné a paksi atomerőmű bővítését. Így szól az Élőlánc Magyarországért által készített és Politikai Vitairat 2010 címet viselő Energiapolitika című fejezetének bevezetője. Az aláírási akció apropóján úgy gondoljuk, hogy a kulturált vitához érdemes továbbolvasni, az itt vázolt elképzeléseinket megismerni.

 
Nyílt vitát és népszavazást Paksról! Nyomtatás E-mail
2011. március 17. csütörtök, 18:27

Az életünk, a jövőnk túl fontos ahhoz, hogy tudósok és politikusok döntsenek róla.

A fukusimai atomerőmű balesete ismét ráirányította a figyelmet az atomerőművek kockázataira. Ez az erőmű a világ egyik legfejlettebb államában található, többszörös biztonsági rendszerrel ellátva. A rendszerek egymás után mondták fel a szolgálatot. Hidrogénrobbanás történt. Radioaktív anyag szabadult ki a reaktorból. Tengervízzel hűtenek. Még nem jutottunk el az említett „legrosszabb forgatókönyv” megvalósulásáig, de ami eddig történt, az is elfogadhatatlan!

 
Van-e Paks bővítésének alternatívája? Nyomtatás E-mail
2010. november 13. szombat, 14:12

Még az előző parlament ötpárti egyetértéssel hagyta jóvá Paks II. ütemét, az előkészítés megkezdődött. Úgy tűnik, a politika és a közvélemény nem lát alternatívát. A forgalomban lévő megújuló potenciálbecslések (MTA) jobbára statisztikai adatokból építkeznek, ennek következtében nem átfogóak és sok esetben alábecsültek. Ezt saját kistérségi potenciálszámítasaink alapján igazolhatom, ahol egyértelműen kiderült, hogy a vizsgált kistérségek energiapotenciálja a saját jelenlegi szükségletük legalább ötszöröse. A hazai döntéshozók szkeptikusak a megújulók részárányának jövőbeli növelhetősége tekintetében, a „hivatalos” kimutatások (MAVIR) a megújulók arányát a villamos energiatermelésben 2025-ig valahol 500 MW alá becsüli, megdöbbentő módon csökkenő részarányt jósolva (lásd grafika)

 


Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design