Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>>
Követeljük a székesfehérvári kilakoltatások azonnali leállítását! Nyomtatás E-mail
2016. október 28. péntek, 19:44
Share/Save/Bookmark

Emberileg elfogadhatatlan a székesfehérvári gyakorlat!

2016 augusztusának végén - amikor minden család az iskolakezdésre készült – számos székesfehérvári gyermekes család rettegésben töltötte napjait. A kilakoltatás, otthonuk és gyermekeik elvesztése lebegett a fejük felett. Az Önkormányzat ugyanis felmondta bérleti szerződésüket az általuk bérelt szociális bérlakásokra, az otthonaikra. Az utcára kerülők nagy része roma, ezért a Roma Parlament levélben kérte Dr. Cser-Palkovics András polgármestert a kilakoltatások felfüggesztésére, egyeztetésre. Érdemi választ nem, csak arrogáns elutasítást kaptak. A kilakoltatások beindultak. Több kisgyermekes család is utcára került.

Ráadásul a mostani kilakoltatások áldozatainak nagy részét a cigánysorról költöztették be alig pár éve ezekbe az (EU-s pénzen felépített) épületekbe, mellőzve a tájékoztatást, hogy ez a minőségi ugrás a lakhatási körülményeikben nem lesz tartós.

Székesfehérvár az illetékesek nyilatkozatai szerint nem képes a 250-300 lakásra várakozó, szociálisan rászoruló személy részére egy időben lakhatást biztosítani, ezért „fluktuálja” a rászorulókat. Az egyiket kiteszi, a másikat beköltözteti, majd 5-7 év múlva őt is kiteszi, és így tovább. Így a szerencsés beköltöző is minden nappal közelebb kerül a kiszolgáltatottsághoz és a hajléktalansághoz.

Az önkormányzat átmeneti időre adja bérbe a lakást abból kiindulva, hogy ez alatt az idő alatt a szociálisan rászoruló család összegyűjti a lakásra valót… Felfoghatatlan cinizmus!

A kilakoltatott családok ráadásul gyermekeik elvesztésétől is retteghetnek, a gyermek a hatósági zsarolás eszközévé vált: ha nem költöznek ki, ha nem tűnnek el a családok, jön a gyámügy a kilakoltatóval, és a „gondoskodó” állam ráteszi a kezét a gyerekekre…

A Székesfehérvári Önkormányzat terjedelmes cikkekben fényezi saját szociális politikáját, kitüntetéseket osztogatnak egymásnak, és közben folynak a kilakoltatások.

Rettegés, bizonytalanság, megaláztatás, számkivetettség, ellehetetlenülés – ez az osztályrésze a rászorultaknak.

Ezeket a döntéseket jómódban és biztonságban élő politikusok és hivatalnokok hozzák meg, akik közpénzből biztosított magas fizetést vesznek fel ezért a munkáért. Döntenek életről-halálról – mert hát az otthon elvesztése, a gyerekek elvesztése maga a halál.

Kik is ezek az emberek?

Dr. Cser-Palkovics András polgármester mossa kezeit, mondván, hogy nem ő dönt ezekben az ügyekben, hanem a Gazdasági Szakbizottság. Kikből is áll ez a szakbizottság?

Elnök: Horváth Miklós Csaba Alelnökök: Viza Attila, Dr. Dienesné Fluck Györgyi Mária, Szigli István, Csabai Béla

Tagok: Dr. Horváth Miklós Béláné, Molnár Tamás, Földi Zoltán, Deák Lajosné, dr. Márton Roland, Farkas László Nem képviselő tagok: Ungvári Árpád József, Békési Ferencné, Szilády Dezső, Varga Imre Gábor, dr. Radics József, dr. Mihályi Mónika, Fazakas Attila, Szili Csaba, Bialkó László Gergő

Kiemelkedő szerepe van az ügyek ilyetén való intézésében – és a nehéz helyzetű emberek megalázásában - Dr. Dienesné Fluck Györgyi Máriának, aki idén tavasztól a „Szeretet Szolgálatában” Alapítvány kuratóriumi tagja… (http://aszeretetszolgalataban.hu/azalapitvanyrol.html) is. A hivatalban pedig Somogyi Zsuzsanna lakáscsoport vezető, Dr Végsőné Nagy Andrea vagyongazdálkodási irodavezető és Braun Tímea lakáscsoport ügyintéző foglalkozik ezekkel az ügyekkel.

A hozzájuk forduló elkeseredett, porig alázott emberek jó része beszámolt arról, hogy azzal a megjegyzéssel bocsátják el, hogy „Nyitva van a határ… mehet, ahova akar.”

Az ügyeket nem ismerő, felületes szemlélő arra gondolhat, hogy „biztosan nem fizették a számláikat ezek az emberek”. Csakhogy az Élőlánc által megismert családok esetében ez sem igaz! A kilakoltatásra ítéltek fizetik a lakbért, rendezett életet élnek, köztiszteletben álló emberek. Sokan kiálltak mellettük, akik ismerik őket és helyzetüket – levelet írtak az önkormányzatnak. Hiába. A gépezet beindult… és mindenki mossa kezeit.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem tiltakoznak, miért nem állnak ki egymás mellett ezek az áldozatok?

A válasz az önkormányzat körmönfont trükkjeiben keresendő: a korábbi gyakorlattól eltérően nem egyszerre teszik ki a családokat, hanem apródonként, így egyszerre nem érint sok embert. Akinek még van szerződése, akár csak 2 hétre is, az hallgat és várja a csodát… Kiszolgáltatottságukban nem látják, hogy csodát csak Ők maguk tudnának tenni…

A közvéleményt pedig félrevezetik. A Fehérvár Televízió pl. készített interjút a családok ügyében eljáró Horváth Aladárral, a Roma Parlament elnökével, azonban az interjút a helyi TV nem adta le. Miközben mind a televízióban, mind pedig a polgármesteri hivatal honlapján folyik a félrevezető, lejárató és helyenként uszító propaganda!

Mindeközben pedig alig 40 km-re onnét, ahol állítólag nincs pénz a rászoruló emberek sorsának megoldására - Felcsúton, megépült a stadion, a kisvasút, milliárdok vándorolnak a miniszterelnök gázszerelő barátjához, és az oligarchákhoz – a nyomorúság pedig egyre nő.

A Roma Parlamentet 25 cigány család és 5 nem cigány család bízta meg jogai és érdekei képviseletével. A polgárjogi szervezet az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult a diszkriminatív eljárás megállapítása, és az önkormányzat ilyenfajta tevékenységtől való eltiltása céljából. A Roma Parlament vezetői úgy ítélik meg, hogy hazánkban erősödik az elkülönítő vagy kizáró („apartheid”) politika, melynek egyik megnyilvánulása a cigányok integrált lakóterükből való kiszorítása és „gettósítása”.

A Székesfehérváron (és Miskolcon!) történtek miatt nehéz lenne ezzel vitatkozni.

2016. október 27.

az Élőlánc Magyarországért elnöksége

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design