Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Dunakeszi tőzegláp
Dunakeszi tőzegláp

A Dunakeszi-tőzegtavakat Újpest északi határában találjuk. Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület amely a kis tavak kialakulását is lehetővé tette. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Az ingoványos terület és a nyáron tömeges szúnyogfajok távol tartották az embereket, így a terület élővilága az utóbbi évtizedekben is érintetlen maradt, az idelátogató horgászokon és kirándulókon kívül mások nem zavarták meg a természet csendjét. Most az Auchan áruház bővítési szándékának megfelelően az állami szakhatóság hathatós közreműködésével - a láp puszta létezését kétségbe vonva - veszélybe került e példátlan értékű terület jövője.
A téma hírei alább olvashatóak, a tiltakozás petíciója  itt aláírható.


 Vágják a fát Dunakeszin! Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 28. kedd, 11:46

Az Auchan megkezdte a dunakeszi tőzegláp felszámolását! Néhány nappal a Természetvédelmi Felügyelőség által meghirdetett helyszíni szemle előtt 2010. szeptember 23-án az Auchan beruházócégének, az Immochan Kft-nek tulajdonához tartozó Dunakeszi lápon példátlan természetkárosítás történt. A hatóságok gyors és hathatós közbelépése megmentette a tőzegláp egy részét, vagy legalább is elodázta pusztulását.

 
Rossz önkormányzati döntések emlékdombja - Sajtóvisszhang Nyomtatás E-mail
2010. április 30. péntek, 08:27

Elsőkörös sajtóvisszhang a tegnapi dunakeszi tiltakozásról.

 
No Kaszinó! - Alagunk van a csalásokból! Nyomtatás E-mail
2010. április 27. kedd, 12:06

NE HAGYJUK,
• hogy Dunakeszi zöldterületei tovább csökkenjenek!
• hogy a gépkocsiforgalom elviselhetetlenné váljon!
• hogy törvénysértő önkormányzati döntések szülessenek!
• hogy a várost súlyos kártérítés elé állíthassák!
• hogy a repülőteret és a téli pályát jelentős mértékben beépíthetővé tegyék!

 
Ki vitte be a mocsárba Dr. S. Nagy Lászlót? Nyomtatás E-mail
2010. március 12. péntek, 19:53

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség szóvivője Sztipán Orsolya több nyilatkozatában is hangot adott annak, hogy a dunakeszi tőzegláp ügyében kénytelenek voltak külső szakértőt alkalmazni, mert a Főfelügyelőségen nem dolgozik megfelelő szaktudással rendelkező szakember. A beismerés első pillanatban is furcsának tűnhet, hiszen egy országos hatáskörű, legfelsőbb szintű szakmai intézményről van szó.

 

 
Sikeres volt az Auchan megtévesztő akciója Nyomtatás E-mail
2010. február 20. szombat, 11:27

Több hírportál is átvette az Auchan sajtóköleményét, amely szerint akkor sem pusztítanak el természeti értéket, ha a dunakeszi tőzegláp nem kerül védettség alá.

 
Miért nem igaz az Auchan állítása? Nyomtatás E-mail
2010. február 20. szombat, 10:59

Az Auchan ma meglévő áruházától keletre fekvő teljes terület, ami az áruházlánc birtokában van, része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak, ezért nem beépíthető. Ez a védelem nem függ attól a kérdéstől, hogy természeti védettség alatt is áll-e a terület. A Dunakeszi Önkormányzat ezért alkotmánysértő módon sorolta Gazdasági-Kereskedelmi-Szolgáltató övezetbe.

 
Rendőri intézkedés az Auchan sajtótájékoztatásán Nyomtatás E-mail
2010. február 19. péntek, 12:21

Rendőri intézkedés áldozatai lettek aktivistáink az Auchan sajtótájékoztatójának helyszínéül szolgáló szálloda előtti közterületen.

 
Sírjunk, vagy nevessünk? Nyomtatás E-mail
2010. február 15. hétfő, 10:19

A dunakeszi tőzegláp megmentéséért küzdő civil szervezetek véleménye Szabó Imre környezetvédelmi miniszternek a Dunakeszi láppal kapcsolatban 2009. február 11-én 12-én és 15-én tett nyilatkozatairól.

 
Bojkott! - Nyílt levél az Auchannak Nyomtatás E-mail
2010. február 13. szombat, 21:21

Az alábbi szervezetek részt vesznek a bojkott országos kampánnyá fokozásában, amennyiben az Auchan 2010. február 28-ig nem tesz bejelentést arról, hogy lemond a dunakeszi áruház bővítéséről.

 
A Magyar Tudományos Akadémia a Dunakeszi láp védelmében Nyomtatás E-mail
2010. január 29. péntek, 15:33

A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának állásfoglalása az MTA Botanikai valamint Természetvédelmi és Konzervációbiológiai továbbá az Ökológiai Bizottságainak Szakvéleménye alapján.

 
Cikkek, tudósítások, videók a tiltakozás első heteiből Nyomtatás E-mail
2010. január 28. csütörtök, 21:43

Az elmúlt hetekben sok helyen hallhattunk, láthattunk, olvashattunk a lápról és annak tervezett sorsáról, a szakértői tevékenységről. Alább ezek közül tallózunk.

 
Ingoványos ügyek Dunakeszin! Nyomtatás E-mail
2010. január 25. hétfő, 23:11

Január 31-én délelőtt 11 órától a Városháza előtti téren választ kérünk Kecskeméthy Géza polgármestertől, Dióssi Csaba alpolgármestertől, Kovács Lászlótól, a Vagyongazdálkodási Bizottság elnökétől és Póczik Anitától a Jogi Bizottság elnökétől az alábbi ügyekben:

 

 
A láp januárban, avagy ez történik Nyomtatás E-mail
2010. január 25. hétfő, 22:33

Örömre ad okot, hogy az ügy felkeltette az országos médiumok érdeklődését, és egyre ismertebbé válik. A helyzet egyre kényelmetlenebb mind a láp elpusztításához asszisztáló Természetvédelmi Főhatóság, mind a fő érdekelt, az Auchan számára. A helyzetből való szabadulásban érdekelt Dunakeszi Önkormányzata is, amelynek alkotmánysértő rendeletei szükségesek voltak a beruházást lehetővé válásához. Amennyiben a civil ellenállás megakasztaná a terület beépítését, mindhárom fél számára igen kínos helyzet alakulna ki: az Auchan kártérítési igénnyel léphet fel az eladó, Murvai Zoltán, volt gödi tsz-elnök ellen, aki ezt joggal továbbháríthatja a természetvédelmi hatóságokra és Dunakeszi Önkormányzatára.

 

 
Fábry a tőzeglápról Nyomtatás E-mail
2010. január 15. péntek, 20:47

Hiába no. A hülyeség az hülyeség. És vannak, akinek ezt különösebb magyarázat nélkül is triviális. Röviden, pár mondatban el lehet mondani. Köntörfalazás nélkül. Ahogyan a Showder mestere is tette.

 
Tőzegláp: válaszunk az áruházlánc vezetőjének Nyomtatás E-mail
2009. december 21. hétfő, 08:38

Az Élőlánc Magyarországért és a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány válaszában reagált az Auchan Magyarország Kft. igazgatója, Jean-Paul Filliat 2009. december 16-i nyilatkozatára. Kifogásoljuk az áruházlánc félrevezető társadalmi felelősségvállalását, illetve összefoglaljuk elvárásainkat a beruházóval, valamint a Minisztériummal és a hatóságokkal szemben, új eljárásra szólítunk fel a természeti érték törvényes védelmének helyreállítása érdekében. 

 

 
A dunakeszi láp megmentéséért demonstráltunk Nyomtatás E-mail
2009. december 12. szombat, 22:59

Az Élőlánc Magyarországért és a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány szervezésében a helyszínen tartott demonstráción mintegy ötvenen jelentek meg. A szakhatóságok képviselői, bár meghívták őket, nem jöttek el - mondta Sarkadi Márton, a civilek szószólója. A demonstráción aláírásokat gyűjtöttek, amelyeket el akarnak juttatni Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, azt kérve, tegyen meg mindent a láp tervezett beépítése ellen. A szervezők a jelenlévőknek megmutatták a másfél méteres tőzeg kibányászása után visszamaradt tavakat, s a szemközi, vízzel borított lápos-tőzeges területet, melyre szerintük az Auchan cégcsoport újabb épületet és parkolókat akar építeni. (Sajtóvisszhang percről percre)

 
A helyszín - YouTube videó Nyomtatás E-mail
2009. december 12. szombat, 22:28

Helyszíni élő bejelentkezéssel a homokos talaj mintavételi helyéről. Érdemes végignézni.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 
Az Echo TV híradójában Nyomtatás E-mail
2009. december 12. szombat, 21:07

Egyik első tudósítás az Auchan természetkárosító törekvéseiről.

 
Láp, vagy fertő? - Meghívó Nyomtatás E-mail
2009. december 08. kedd, 13:30

Meghívó a 2009. december 12-edikei, szombati demonstrációra.
Az ellopott dunakeszi láp:
- rendőrségi feljelentés,
- ombudsmani vizsgálat,
- bojkott az Auchan ellen,
- levél a Köztársaság elnökének

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Oldal 1 / 2

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design