Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Nemzeti Zarándoklat Beharangozó Csatlakozzunk a Nemzeti Zarándoklathoz!
Csatlakozzunk a Nemzeti Zarándoklathoz! Nyomtatás E-mail
2009. május 22. péntek, 21:14
Share/Save/Bookmark

„Vannak helyzetek, amikor nem lehet tovább visszavonulni”
(Sólyom László beszédéből, 2009. március 15.)


Az egyre súlyosbodó gazdasági válság, az államadósság, melyet unokáink is fizetni fognak, megfoszthat mindentől, amit szeretünk és amit féltünk. Hazánkban néhány hónap alatt 130 ezer ember vesztette el a munkáját. A nyomor és az elkeseredés erőszakot szül, a gyűlölet gyűlöletet.

Az ország élére ismét a megkérdezésünk nélkül állítottak kormányt. Ez a demokrácia megcsúfolása. Az Alkotmány önmagában nem nyújt védelmet a visszaélések ellen. S nem vet gátat az ország erőforrásainak kifosztásán alapuló, önző és rövidlátó politikának. Nekünk magunknak kell kimondanunk: ami most történik: érvénytelen!

Csatlakozunk a zempléni Komlóska és Pálháza polgármesterének kezdeményezéséhez: részt veszünk a Nemzeti Zarándoklaton, és erre kérünk minden jóérzésű embert. Az út, amit közösen megteszünk, jelezze egy új korszak kezdetét! Olyan korszakét, melyben a közösségek maguk döntenek a jövőjükről, ellenőrizni tudják vezetőiket, s a hatalom, a tudás, a vagyon a közjót szolgálja.

De közelebb hozhatja-e egy zarándoklat céljaink teljesülését? Igen, mert mindenekelőtt egymáshoz kell utat találnunk – s önmagunkhoz is. Összehozhatja – ahogy a zempléniek felhívásukban írják – a várost a faluval, szegényt a gazdaggal, többséget a kisebbséggel, hívőt a világival, jobboldalit a baloldalival, politikust a választóival, munkaadót a munkavállalóval, embert az emberrel. Az ország négy sarkából induló zarándokok e jelképes, de nagyon is érzékelhető távolságok áthidalására vállalkoznak. Magyarországot a kölcsönös gyűlölködés, gondosan ápolt előítéletek, fortélyos félelem teszi képtelenné az önvédelemre. S a nyílt párbeszéd, a helyes önismeret, a közbizalom helyreállítása fogja megmenteni. Külön-külön gyengék, együtt erősek vagyunk.
Mi ezért hívjuk az utcára, az ország útjaira az embereket. Mert most még mi vagyunk többen: akik az erőszakot elutasítjuk, de a hazugságot már megelégeltük.

MOST MI JÖVÜNK!

A zarándokok június 10-én Pálházáról, 11-én Komlóskáról, 12-én Ópusztaszerről, 13-án Pannonhalmáról, 15-én Somoskőújfaluból gyalog indulnak Budapestre. 20-án, szombaton délután az ország fővárosában, nagygyűlésen bocsátjuk vitára javaslatainkat és követeléseinket.
A Nemzeti Zarándoklat lelki, társadalmi és politikai célokat szolgál.

A közöny és a beletörődés ellen mozgósít, jó- és balsorsunkért viselt személyes felelősségünkre emlékeztet.

Útban egymáshoz – útban önmagunkhoz végzetes megosztottságunkkal kell szembenéznünk, félelmekkel és gyűlöletekkel, hazug előítéletekkel.

Változást a rendszerben! Nem rögtönzött intézkedéseket várunk, nem választási ígéreteket, hanem a mostani válság természetének felismerésén alapuló cselekvési programot. Azt kívánjuk, hogy ennek kiindulópontja az a nyilatkozat legyen, amelyet április 8-án hetven közéleti személyiség tett s bízott a gondjainkra. Bárki kormányozza az országot a jövőben, ezektől a pontoktól ne térhessen el!

Mit kérünk azoktól, akikhez eljut felhívásunk?

Kérjük, jöjjenek el: vegyenek részt gyűléseinken, vándoroljunk együtt, legalább egy napot töltsenek velünk, végül, a zárónapon, június 20-án találkozzunk ismét, az ország fővárosában.

Minden menetben lesz egy nemzetiszínű zászló, erre kerüljenek fel a csatlakozó települések nevével ellátott szalagok. Utunk a városok és falvak találkozója lesz, a magyar közigazgatás megalapításának ezer esztendős évfordulóján. Számunkra ünnep lesz ez a találkozás, szeretnénk, ha az ünnep jeleként minél többen lennénk fehér ingben, trikóban.

Más politikai jelvényt, lobogót, kérjük, ne hozzanak! Szándékainktól idegen jelszavakat sem írásban, sem szóban nem fogadunk magunk közé.

Terjesszék felhívásunkat, segítsenek, hogy minél több ismerősükhöz, ismeretlen barátunkhoz eljusson a hír: hogy Magyarországnak nem lakossága van, hanem népe, s a népnek van saját akarata.

A dunántúli menet rendje

Június 13-án, szombaton délután 14 órakor Pannonhalmán találkozunk az apátsági székesegyház előtt, ahol a Zarándoklat szervezői köszöntik a résztvevőket, majd a főapát bocsát bennünket utunkra. Aznap este Rétalapon lesz szállásunk.

14-én, vasárnap 17 órára Nagyigmándra érkezünk, ahonnan busszal megyünk az esti program helyszínére Kisbérre, a Wass Albert Művelődési Központba, ahol 18 órától az agrárvagyon sorsáról rendezünk fórumot. Vendégeink, beszélgetőtársaink:  dr Medgyasszay László, dr Bencze Izabella, Zambó István. Este Kisbéren lesz szállásunk.

15-én, hétfőn este 17 órától Tatán, az Öreg tó melletti Kastély téren a nemzetet megosztó előítéletekről beszélgetünk, az együttélés gondjairól, egymásnak okozott sebekről, és a sebek gyógyításáról. Vendégeink, beszélgetőtársaink lesznek dr. Béres Tamás, Szalai Gábor, Ertsey Attila, dr. Lányi András. Aznap este a Tata melletti Fényes-fürdőn  lesz szállásunk.

16-án, kedden 14 órától Tatabányán, a Millenniumi Közparkban, a Csónakázótónál Ökológiai rendszerváltást! címmel rendezünk fórumot, ahol többek között Bencsik János, Czakó Gábor, Karátson Gábor és Schneller István fognak felszólalni. Este a csákányosi turistaház fogadja be a vándorokat.

17-én, szerdán Bicskéig megyünk. Ott 17 órától a Művelődési Házban Város és vidék közös sorson osztozik című programunkon a vidék gondjairól, és azok országos kihatásáról beszélgetünk. Kajner Péter, Ivánkovics Ottó és dr. Ángyán József lesznek vendégeink. Aznap este Bicskén lesz szállásunk.

18-án, csütörtökön Érd lesz az úticélunk. 18 órától az Érdligeti Közösségi Házban ismertetjük azokat a politikai követeléseket, amelyeket az ország fővárosába viszünk. Szállásunk Érden lesz, családoknál.

19-én, pénteken érkezünk Budapestre, a Déli pályaudvarig megyünk, másnap reggel ott találkozunk azokkal, akik eleget tesznek felhívásunknak.

20-án, szombaton 10 órakor gyülekezünk a Déli pályaudvarnál. A Krisztina körúton és a Lánchídon át megyünk Pestre, ahol 11:30 órakor találkoznak a négy égtáj felől érkező vándorok a Lánchíd pesti hídfőjénél. A zarándokok együttesen vonulnak a Szent István térre, a Bazilikához, ahol ökumenikus imádság hangzik el. 13 órakor indulunk tovább, az Andrássy úton át az ’56-osok terére (a volt Felvonulási térre) megyünk, ahol 14 órakor kezdődik a nagygyűlés. Itt a zarándokok képviselői ismertetik az út tanulságait: a válságból kivezető út tennivalóiról, s a társadalmi megbékélésről született gondolatokat. A gyűlés 17 órakor ér véget.

Akik a dunántúli menethez csatlakoznának, kérjük, segítsék a szervezők munkáját azzal, hogy szándékukat jelzik a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. címen.

 

Kelt 2009. májusában

 

A Nemzeti Zarándoklat nyugati szárnyának szervezői nevében:

Ács Sándorné
az Élőlánc Magyarországért elnökségének tagja

Végh László
Sümeg alpolgármestere,
a Polgári Körök
Önkormányzati Csoportjának vezetője

  

 

Kapcsolat: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. , (30) 5979-001, üzenetküldés itt
www.nemzetizarandoklat.hu, www.elolanc.hu

Sajtókapcsolat: (30) 5979-036

A keleti szárny szervezőihez: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
A déli szárny szervezőihez: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
Az északi szárny szervezőihez: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

 

A részletes útiterveket rövidesen közzétesszük honlapjainkon!
(A szerkesztés alatt álló változat térképen: http://www.elolanc.hu/index.php/nemzeti-zarandoklat/terkep
szöveges leírás: http://www.elolanc.hu/index.php/nemzeti-zarandoklat/153/10219)

 


Több a témában:
- Nemzeti Zarándoklat az élőlánc.hu-n

 

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design